hilalgergi
Vip Üye
**Bilgi Kutusu**
**Almanca "achten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**
**Achten Fiilinin Anlamı ve Temel Kullanımı**
"Achten" fiili Almanca'da oldukça anlam yüklü bir kelimedir. Bu fiil, dikkate almak, saygı duymak, önemsemek gibi anlamlarda kullanılır. Düşün bir, günlük hayatta ne kadar çok şeyi "achten" ediyorsun! Almanca'da "auf etwas achten" dediğimizde, bir şeye dikkat etmek anlamına gelir. Resmi bir konuşmada, "Bitte achten Sie auf die Anweisungen" cümlesi, "Lütfen talimatlara dikkat edin" demek. Kısaca, bu fiil birçok durumda karşımıza çıkabilir...
**Achten Fiilinin Zamanlara Göre Kullanımı**
"Achten" fiilinin farklı zamanlarda nasıl kullanıldığını anlamak için örnekler verelim. Präsens: "Ich achte auf meine Gesundheit" yani "Sağlığıma dikkat ediyorum." Perfekt: "Ich habe auf das Kind geachtet" demek, "Çocuğa dikkat ettim" anlamına gelir. Präteritum haliyle, "Er achtete auf die Regeln" yani "Kurallara dikkat etti" demektir. Ve Futur I: "Ich werde auf die Details achten" yani "Detaylara dikkat edeceğim." Resmi bir kullanımda "achten" daha çok uyarı ya da talimatlarla ilişkilendirilirken, samimi bir sohbette daha kişisel konularla kullanılabilir. Mesela: "Abi ya, sen de biraz kendine dikkat et, olur mu?" gibi...
**Doğru ve Yanlış Kullanımlar ile Diğer İfadelerle Karşılaştırma**
"Achten" fiilini kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Örneğin, "Ich achte meine Mutter" demek yerine "Ich achte auf meine Mutter" demek doğru olacaktır. İlk cümlede bir eksiklik var; çünkü "auf" edatı eksik. "Achten" fiili "auf" ile birlikte tam anlamını bulur. Şimdi mini bir diyalog düşünelim:
A: "Achten Sie auf die Straße?"
B: "Ja, ich achte darauf."
(Türkçesi: A: "Yola dikkat ediyor musunuz?" B: "Evet, dikkat ediyorum.")
Bu örneklerden anlayacağınız üzere, "achten" genellikle bir nesne veya duruma dikkat etmek için kullanılır. Benzer anlam taşıyan "beachten" fiili ise daha çok kural ya da talimatların dikkate alınması için tercih edilir. Ancak "achten" biraz daha geniş bir kullanım alanına sahiptir...
Bu konuyu daha iyi anlamak için, siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım
**
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "anstreben" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca Dizanteri Ve Örnek Cümleler
• Almanca "anpassen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "abhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Flash Kart Hazırlama Prosu (Excel)
<!-- internal-links-bot -->
Moderatör tarafında düzenlendi: