**Almanca "abhalten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?**
"Abhalten" fiili, Almanca'da temel olarak "engellemek" veya "düzenlemek" anlamlarında kullanılır. Bu fiil, farklı bağlamlarda ve zamanlarda çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir. Mesela Präsens (şimdiki zaman) kullanımı "Ich halte dich ab" şeklindedir, yani "Seni engelliyorum" anlamına gelir. Perfekt (geçmiş zaman) ise "Ich habe dich abgehalten" olur ve "Seni engelledim" demektir. Küçük bir tavsiye: Resmi yazışmalarda "eine Sitzung abhalten" yani "bir toplantı düzenlemek" daha yaygınken, samimi dilde "jemanden von etwas abhalten" daha çok "birini bir şeyden alıkoymak" olarak kullanılır... İşte böyle.
Almanca'da "abhalten" kelimesinin kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı ince noktalar vardır. Örneğin, bu fiilin yanlış kullanımı "Ich halte den Hund ab zu bellen" gibi olabilir. Bu cümle, "Köpeğin havlamasını engelliyorum" demek istenirken "zu" bağlacı gereksiz ve yanlış bir kullanım olur. Bu yüzden doğru hali "Ich halte den Hund vom Bellen ab" olmalıdır. Anlayacağınız, bazen ufak bir kelime bile cümlenin anlamını tamamen değiştirebilir. Benzer anlam taşıyan "verhindern" kelimesi ise daha genel bir "önlemek" bağlamında kullanılır ve daha resmi bir dile hitap eder. Düşün bir, bu detaylar bazen kafa karıştırıcı olabiliyor...
Gelin, şimdi birkaç örnekle daha fazla netlik kazandıralım. Bir diyalog düşünelim:
- **A:** "Was hält dich davon ab, ins Kino zu gehen?"
- **B:** "Der Regen hält mich ab."
Türkçesi:
- **A:** "Seni sinemaya gitmekten ne alıkoyuyor?"
- **B:** "Yağmur beni engelliyor."
Başka bir diyalogda:
- **A:** "Hast du die Sitzung abgehalten?"
- **B:** "Ja, ich habe sie gestern abgehalten."
Türkçesi:
- **A:** "Toplantıyı düzenledin mi?"
- **B:** "Evet, dün düzenledim."
Bu örneklerin ışığında, "abhalten" fiilinin dilimizdeki karşılıklarını ve farklı kullanımlarını daha iyi kavrayabiliriz. Resmi ve samimi kullanım arasındaki farkları da göz önünde bulundurmak önemlidir. Siz de bu ifadeyle 3 farklı zaman kullanarak örnek yazın bakalım
Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:
• Almanca "Lesen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "akzeptieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca "Lautet" Ne Demek? Kullanımı Ve Örnekleri
• Almanca "achten" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
• Almanca Mevsimler Ve Bilinmesi Gerekenler
<!-- internal-links-bot -->
Moderatör tarafında düzenlendi: