Neler yeni

Almanca "fortsetzen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

LehrerinSevil

S-Vip Üye
Üye
almanca-fortsetzen-nedir-ne-anlama-gelir-nasil-kullanilir.jpg

Almanca "fortsetzen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?

Almanca'da "fortsetzen" kelimesi, "devam etmek" veya "sürdürmek" anlamına gelir. Aslında, bu kelimenin kökleri Latinceye kadar uzanıyor. "Fort" öneki, "ileride" anlamına gelirken, "setzen" ise "oturtmak" veya "yerleştirmek" demektir. Yani, kelime anlamıyla düşündüğümüzde, bir şeyi ileride yerleştirmek veya sürdürmek gibi bir anlam kazanıyor. Bu kalıp, günlük hayatta sıkça karşımıza çıkıyor ve pek çok farklı bağlamda kullanılabiliyor. Şimdi, bu kelimenin nasıl kullanıldığını ve hangi nüanslara sahip olduğunu birlikte keşfedelim.

Günlük yaşamda "fortsetzen" kelimesini kullanmak oldukça yaygın. Örneğin, bir arkadaşınızla bir film izlerken, "Lass uns den Film fortsetzen!" (Filmi devam ettirelim!) diyebilirsiniz. Ya da bir projeye başladığınızda, "Wir müssen unser Projekt fortsetzen." (Projeyi sürdürmemiz gerekiyor.) şeklinde ifade edebilirsiniz. Ayrıca, geçmişte bir şeyi devam ettirdiğinizi belirtmek için "Ich habe das Studium fortgesetzt." (Eğitime devam ettim.) gibi cümleler kurabilirsiniz. Hatta gelecekte bir şey yapmayı planladığınızda ise "Ich werde meine Arbeit fortsetzen." (Çalışmalarıma devam edeceğim.) diyerek kendinizi ifade edebilirsiniz. Görüyorsunuz, bu kelime her zaman hayatımızın bir parçası!

Şimdi, kültürel nüanslara geçelim. Almanya'da "fortsetzen" ifadesi, resmi ve samimi ortamlarda farklı şekillerde kullanılabiliyor. Resmi bir bağlamda, patronunuza "Ich möchte dieses Projekt fortsetzen, wenn Sie einverstanden sind." (Bu projeye devam etmek istiyorum, eğer siz de razıysanız.) şeklinde hitap edebilirsiniz. Ancak arkadaş ortamında, "Kanka, hadi bu oyuna devam edelim!" gibi bir dil kullanmanız daha uygun olur. Burada dikkat edilmesi gereken, "Sie" ve "Du" kullanımındaki fark. "Sie" daha resmi ve saygılı bir ifadedir, "Du" ise samimi bir arkadaşlık bağı gerektirir. Bu bağlamda, "fortsetzen" kelimesinin kullanımı da değişiklik gösterebilir.

Ama "fortsetzen" kalıbını kullanırken dikkat etmeniz gereken bir şey var: Bazı insanlar bu ifadeyi gereksiz yere kullanabiliyor. Örneğin, "Ich möchte das Abendessen fortsetzen." (Akşam yemeğine devam etmek istiyorum.) demek yerine, "Akşam yemeğine devam edelim." demek daha doğru. Yani, bu kalıbı doğru bağlamda kullanmak çok önemli. Çünkü bazı durumlarda, "fortsetzen" yerine daha doğal ifadeler tercih edilebilir. Kardeş ifadeler arasında "weiterführen" (devam ettirmek) ve "weiter machen" (devam etmek) de var. Ancak, "fortsetzen" daha akademik ve resmi bir hava katıyor. Düşün bir, "Ich setze die Diskussion fort." (Tartışmayı sürdürüyorum.) ile "Ich mache mit der Diskussion weiter." (Tartışmaya devam ediyorum.) arasında bir ton farkı var... "Fortsetzen" kelimesi, daha ciddi bir yaklaşım sergiliyor.

Sonuç olarak, "fortsetzen" kelimesi Almanca'da önemli bir yer tutuyor. Sadece dil bilgisi açısından değil, kültürel bağlamda da. Siz bu deyimi ilk duyduğunuzda ne anlamıştınız? Komik bir anınız varsa dökülün bakalım 👇

Aşağıdaki konularda ilgini çekebilir:

Almanca "demonstrieren" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "brauchen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "benutzen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca "beglückwünschen" Nedir, Ne Anlama Gelir? Nasıl Kullanılır?
Almanca Kelime Listesi B2 Telc

<-- AlmancaForum -->

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst Alt